Vår hund

Från det att min vän för många år sedan skaffade en riesen var jag fast. Det är en rolig, arbetssam, sportig och personlig hund. Att den sedan är otroligt livlig, kräver mycket sysselsättning och motion passar mattes livsstil. Får de inte riktig stimulans en dag tar den saken i egna tassar och hittar på jobb att utföra; i Zeldas fall kan det handla om att jaga katterna, sprida ut hö från höbalarna, ta sats och springa rakt igenom hönsflocken för att se vad som händer osv. Annars är hon en riktig knähund,vilket kanske inte alltid uppskattas av alla då hon väger 35 kg.

 

Fram till i höstas har vi haft två riesen hemma, nu finns inte vår första hund mer.

 

 

Up Shot´s Zelda

Mattes finaste och kanske gårdens spelevink, "kan-inte låta-andra-vara-ifred" -hund. Zelda älskar att hänga med på en löptur eller på uteritt i skogen. Helst av allt vill hon dock jobba; lydnad, spår eller leta efter matte i skogen vilket spelar inte så stor roll. Hon är jätteduktig, läraktig och ambitiös. Katterna är kanske inte lika imponerade av henne som matte, men det får väl gå ;). Zelda är snart 4 år men fortfarande som en valp. Hon ska koras under våren, vilket ska bli spännande att se. Hennes stora uppgift i livet är att vakta gården vilket hon gör väldigt bra!

 

Svarta Galantens Christal Champagne "Maja"

Maja fick somna in hösten 2013, mattes första och älskade hund. Hon blev 14 år gammal och har varit en trogen vän fylld med energi och upptåg.

Tack fina Maja för alla år tillsammans med dig!

 

 

 

Riesenschnauzer

Rasbeskrivning

Riesenschnauzer är en storväxt, strävhårig, robust och oöm brukshund som härstammar från Tyskland, där den ännu används som polis- och militärhund. Ursprungligen användes den till att driva boskapshjordar. Omkring sekelskiftet 1900 insåg uppfödare rasens höga arbetskapacitet och karaktärsegenskaper. Dess ursprung gav den vilja och förmåga att utföra hårt arbete. Till utseendet utvecklades den till en förstorad avbild av schnauzer.

 

Användningsområde

Rasen är en utpräglad brukshund och fungerar väl inom alla bruksgrenar. Inom bevaknings- och räddningshundsverksamheten har den gjort sig känd för sin fina spår- och söklust. Den fungerar även väl som aktiv familjehund.

 

Storlek och utseende

Riesenschnauzer är stor och kraftig med ett respektingivande utseende, snarare kompakt än smäcker. Den är en förstorad, kraftfull avbild av schnauzer. Mankhöjd är 60–70 cm och vikt är 35–47 kg. Den har en sträv päls med tät underull. Godkända färger är svart samt peppar och salt.

2014 © All Rights Reserved